Yoga is een eeuwenoude levenswijze waar ontzettend veel over geschreven is. Yoga heeft vooral de laatste 50 jaar veel ontwikkelingen doorgemaakt met de introductie in het westen. In het westen heeft Yoga een andere betekenis en invulling gekregen, waarbij de focus vooral (of alleen) ligt bij Yoga asana, de fysieke beoefening met houdingen, eventueel aangevuld met ademhalingsoefeningen. Het is een persoonlijke keuze in hoeverre en hoe je Yoga wilt toepassen in jouw leven. Ben je heel benieuwd naar de filosofie en geschiedenis, dan zou je je kunnen verdiepen in de Yoga Sutra’s van Patjanjali. Hierin staat alle onderdelen van Yoga omschreven, als stappen (niet perse in een vaste volgorde) en leefwijzen of uiteindelijk Samadhi te bereiken,

Wil je meer weten hierover of ben je benieuwd wat ik doe om Yoga als geheel toe te passen in mijn leven, dan hoor ik dat graag.

Mijn lessen zijn vooral gericht op Hatha Yoga en Yin Yoga, waarbij ik probeer zo dicht mogelijk bij de originele leringen en filosofie te blijven.

Hatha Yoga

Hatha betekend standvastig of koppig. Hatha Yoga is een standvastige manier van yoga beoefenen en daarmee wordt bedoeld zonder invloed van je zintuigen en je gedachten. Het is niet alleen een serie asana’s (houdingen), er is aandacht voor het volgende:

Asana – stabiele, comfortabele toestand van lichaam en geest
Pranayama – uitbreiding van het vermogen om prana vast te houden
Pratyahara – terugtrekking uit de zintuiglijke input
Dharana – de geest naar één enkel punt brengen
Dhyana – het zelf observeren
Samadhi – vrij worden van Maya (Maya is illusie)

Wanneer je bekend bent met het beoefenen van Yoga zul je merken dat het makkelijker is deze stappen te bereiken tijdens het beoefenen van Hatha Yoga. Het kost echter veel tijd en oefening om deze verandering in en bij jezelf te gaan ervaren, zowel fysiek als mentaal.

Yin Yoga

Yin Yoga stamt af van Hatha Yoga en is een nieuwere vorm. Voor veel mensen is Yin Yoga wat toegankelijker omdat de houdingen langer worden vastgehouden en er meer gebruik wordt gemaakt van hulpmiddelen om je lichaam steun te geven.
Tijdens Yin Yoga worden houdingen 3 tot 6 minuten vastgehouden en is er veel aandacht voor je ademhaling. Door het aanhouden van de houdingen voor een lange tijd en niet maximaal te strekken of buigen zullen de dieper gelegen weefsels aangesproken worden. Yin weefsels is je bindweefsel, pezen, botten en kraakbeen, Yang weefsel is je spieren en bloed.

Het doel van Yin Yoga is om de stroom van prana (levensenergie) in ons lichaam te harmoniseren. Dit wordt bereikt door de diepe bindweefsels en facia voorzichtig te belasten. Hoe je dit kan doen is heel persoonlijk want iedereen is anders gebouwd en heeft een andere achtergrond. Het is dan ook van belang dat je je niet meet aan anderen in de les en dat je op zoek gaat naar jouw eigen grenzen binnen de houdingen, natuurlijk krijg je daar hulp en begeleiding bij.

Yoga Nidra

Yoga Nidra betekent letterlijk yogaslaap. Het is een heel oude techniek waarbij je een heel diepe staat van bewuste ontspanning ervaart.
Het brengt je in een staat van diepe slaap waarin onze zintuigen, intellect en geest ontspannen. Je raakt even vrij van de begrippen tijd, ruimte en rede en wanneer dit gebeurt, vermindert de hersenactiviteit en gaat het lichaam in de genezende staat.

Daarom wordt er ook gezegd dat een uur yoga Nidra hetzelfde voordeel kan geven als vier uur slaap. Als het lichaam in een genezende staat komt, kun je de gifstoffen op cellulair niveau opruimen, de geest verfrissen en bagage uit het onderbewustzijn verwijderen.

Yoga Nidra is dus geen begeleide meditatie of gewoon een simpele ontspanningsoefening.
Het kan wel zijn dat je in een echte slaap valt tijdens een sessie. Dat is geen probleem natuurlijk (en misschien wel even heel fijn) echter is het de bedoeling dat na wat oefening het je lukt om juist in wakkere toestand te blijven terwijl je Yoga Nidra beoefent in de les.
Na de les merk je dat je helemaal ontspannen bent en alles anders aanvoelt. De meeste mensen kunnen hierna vaak thuis gemakkelijk in slaap komen en hebben dan een goede nachtrust.